Sušené BIO ovoce z Moldavska

Cílem projektu bylo vypracovat podnikatelský plán na využití ekonomického a sociálního potenciálu BIO ovoce (švestky, meruňky) z Moldavska pro export do EU sušeného ekologickou solární sušárnou. Rovněž hodnotí jeho konkurenceschopnost na českém a evropském trhu.

Naše vize ideálního produktu je BIO ovoce sušené obnovitelným zdrojem energie (sluneční záření), které je produktem organického zemědělství a je chráněno před škůdci čistě přírodními metodami bez užití chemických látek. Jeho sklizeň a zpracování probíhá za dodržování vysokých hygienických a bezpečnostních standardů, v nichž jsou pracovníci řádně vyškoleni, při výrobě jsou rovnocenně zapojeny ženy i muži. K sušení ovoce jsou využívány sušárny, které budou dodány realizačním týmem dle nově vyprojektovaného prototypu solární sušárny. Samotné ovoce je sušeno za ne příliš vysokých teplot, aby si zachovalo čerstvou chuť, vitamíny a antioxidanty. Výsledné sušené BIO ovoce má výbornou chuť, texturu, tuhost, vůni, barvu a je bez konzervantů, přidaného cukru, barviv, aromat, dochucovadel a dalších chemických příměsí.

Realizační tým v rámci projektu posuzoval marketingové možnosti sušeného BIO ovoce, vyhodnocoval současné technologie sušení ovoce solárními sušárnami a navrhl nejvhodnější prototyp se zaměřením na efektivitu a hospodárnost návrhu. Kontaktoval moldavské partnery a konzultanty pro sběr potřebných dat. V České republice byla provedena analýza trhu hodnotící konkurenceschopnost a potenciální poptávku.

Výsledný podnikatelský plán byl ve spolupráci s experty optimalizován pro zahájení obchodní spolupráce spojené s transferem know-how v oblasti solárních sušáren ovoce a vhodného balení sušeného organického ovoce.


Fotogalerie